Mit jelent az oxigénhiány?

A szülés körüli oxigénhiány vagy latinul asphyxia perinatalis görög szóból ered, azt jelenti “pulzus nélküli”. A magzatot érő olyan inzultus, amelyet oxigén hiánya és/vagy a szövetekben tejsav felhalmozódása okoz. Itt nem áll meg a folyamat, légzésproblémákkal társul, a légzés nem vagy csak később indul be,  az oxigénhiány miatt magas lesz a vér szén-dioxid tartalma.  Egy kompenzációs folyamat zajlik a szervezetben ilyenkor, az oxigénben még dús vért a keringés centralizálja az agyba és a létfontosságú szervekhez (szív, mellékvese), hogy minél kevésbé károsodjanak, de hosszú ideig ez nem fenntartható. Ezért fordul elő sokszor, hogy a méhen belül a magzat meconiumot (magzatszurkot) ürít a magzatvízbe, mert a belek területén szűkűlnek az erek, a főbb szerveknél tágulnak, így nagyobb lesz a vérátáramlás, oda több oxigén jut. A magzat csak egy ideig tudja ezt fenntartani, előbb-utóbb csökken az agyi vérkeringésben lévő oxigén mennyisége is, és hypoxiás-ischaemiás encephalopathia (HIE) (oxigénhiányos agykárosodás) alakul ki.

A károsodás mértéke attól függ, milyen érett a magzat, mennyire hosszú ideig tartott az oxigénhiány (akut illetve krónikus), milyen fokú oxigénhiányos ártalom jött létre az agyban.

Az idegsejtek rendszerében elindul egy kaszkád folyamat, mely eredményeképpen, kb. 6 óra múlva elkezdődik a késői programozott sejtelhalás, és elmeszesedett agyi területek jönnek létre. A jó hír az, hogy az agyunk bámulatos, és képes a regenerálódásra, és ha nem telik el sok idő (6 órán belül), és megfelelő kezeléshez jut az újszülött, ( egy neonatális intenzív centrumba), akkor új idegsejt kapcsolatok alakulnak ki, visszafordítható a folyamat, átveszik a károsodott rész szerepét, és van remény a teljes gyógyulásra.

newbornAz újszülött idegrendszeri állapotának első megítélésére szolgál az Apgar érték. Az Apgar érték meghatározása egy pontozási rendszeren alapszik, nézik a baba légzését, szívhangját, bőrszínét, izomtónusát, és reflexeit az orrszondára. Mindegyikre 2 pontot lehet kapni. A maximális pontszám 10. Az Apgar értéket megnézik 1 perces és 5 perces korban. Ha a 10 perces Apgar érték is alacsony, előrevetíti az agykárosodás lehetőségét. Előfordulhat, hogy az agykárosodás nem mutatkozik meg az újszülött korban, hanem csak később.

A születés körüli oxigénhiányos állapot beosztása a klinikai tünetek súlyossága alapján: lehet enyhe, középsúlyos, és súlyos fokú.

V.N.Réka

Forrás:

Hypoxic-Ischemic Encephalopathy http://emedicine.medscape.com/article/973501-overview

Hypothermiebehandlung des asphyktischen Neugeborenen http://www.schettler.eu/mediapool/12/120991/data/gg1012_39_1_.pdf

www.healthpages.org

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: