Az oxigénhiány okai és terápiája

Az oxigénhiány okai visszavezethetők, intrauterin azaz magzati életben bekövetkezett okokra, intra partum vagyis szülés alatt bekövetkezett események miatt, illetve post partum születés utáni okokra. A teljesség igénye nélkül ezek a következők:

A magzati életben jelentkezett oxigénhiány kialakulhat elégtelen anyai vér oxigenizációja miatt pl. szívbetegség, CO-mérgezés, légzési elégtelenség, alacsony vérnyomás, korai lepényleválás, köldökzsinór nyomása, csomója, toxaemia, túlhordás, droghatás stb. Létrejöhet a magzati vér elégtelen oxigenizációja miatt is, amikor a magzati vér oxigénkoncentrációja nagyon alacsony. Például,  magzati fertőzés, fejlődési rendellenességek, ikerterhesség, stb.

A szülés alatt jelentkező hypoxia (oxigénhiány) oka lehet elhúzódó szülés, lepényleválás, hoszú ideig tartó méhkontrakciók, köldökzsinór rendellenességek stb.

A szülés utáni oxigénhiány leggyakrabban meconium aspiráció vagyis a mazgatszurok belélegzése következtében kialakuló állapot miatt jöhet létre, és a teljesség igénye nélkül, különböző légzési rendellenességek, kivérzés, agyvérzés, mellékvesevérzés, fertőzés, véralvadási zavarok, shock, veleszületett szívbetegségek, csökkent tüdő müködés, légmell kialakulása miatt.

Terápiája:

HypothermiaAzonnali helyben történő ballonos lélegeztetés, ha szükséges újraélesztés, az újszülött stabilizálása, neonatológiai intenzív centrumba szállítása. Amennyiben a szülés utáni első 6 órában intenzív neonatológiai centrumba szállítódik az újszülött, elkezdhető a hypothermiás kezelés. Ez egy olyan speciális eljárás melynek során az újszülött egész testét lehűtik egy speciális matrac segítségével 33 fokra. Ennek következtében az agyban bekövetkezett változások, károsodások a helyes irányba terelhetők. A hypothermiás kezelés jelenleg a leghatásosabb módja az oxigénhiány következtében kialakult agyi károsodások csökkentésének, az idegsejtek megőrzésének, a regenerációnak.  Természetesen mindezt altatásban és légzéstámogatással, mert  a hideg érzete, egy stresszfaktor az újszülött számára. Szükséges ilyenkor különböző keringéstámogató és egyéb gyógyszerek adása is, illetve a hűtés alatt folyamatos EEG (elektroenkelofalográfiás) vizsgálatot végeznek, az agyi funkciók ellenőrzése céljából. A hűtés 72 óráig tart, és azután 0,2-0,5 fokonként melegítik fel a baba testét a normál hőméréskletre.

V.N.Réka

Forrás:

Hypothermiebehandlung des asphyktischen Neugeborenen http://www.schettler.eu/mediapool/12/120991/data/gg1012_39_1_.pdf

1 hozzászólás (+add yours?)

  1. Névtelen
    Sze 14, 2016 @ 09:50:15

    sajnos nálunk nem tették csak lélegeztető gépen volt a légztése vissza jőtt csak nyelni nem tud

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: