Történeteink

Oxigénhiánnyal született gyermekek történetei.

1 hozzászólás (+add yours?)

 1. Urbanne Kriszti
  ápr 08, 2014 @ 15:20:18

  Tapasztalataimat szeretném megosztani veletek. Kislányom 2011. 12. 16-án született, az orvos nyilatkozata szerint “semmi baja”. Hosszas vajúdás és “elhúzódó kitolási szakasz” miatt a gyermekorvos rögtön szülés után megvizsgálta, és egészségesnek találta. Csak otthon láttam, hogy a zárójelentésen “hypoxia” és “secunder apnoe” szerepel. Tehát elsőre vett levegőt, másodjára nem. Annak ellenére, hogy ezekről nem tudtam, a kórházban észrevettem, hogy kislányom nem úgy működik, mint az előző két gyermekem. Nem ébredt föl etetésekkor, nem tudtam megszoptatni, nem tudtam fogni úgy, mint más gyermeket, annyira feszesek voltak az izmai. Nem sírt, nem kért enni. Otthon annyi probléma volt az etetéssel, hogy végül 25 naposan a Bethesda kórházban voltunk, ahol tápszert kapott, innentől kezdve rendesen lehetett etetni. Neurológushoz kerültünk, aki Dévény tornára utalta be kislányomat. Addig az Újpesti rendelőintézetbe jártunk gyógytornára, ahová az ortopéd főorvos küldött bennünket. Ez a torna semmit nem használt kislányomnak. 4 hónapos volt, mikor először jártunk a Dévény Alapítványnál, ahol Dévény Anna heti egy tornát írt elő számára. Azóta is ide járunk, ennek közel két éve.

  Egy éves körüli volt Zs., mikor kúszni megtanult, de másfél évesen még nem tudott ülni és mászni sem. “Lógott” többnyire, mint egy rongybaba, kapaszkodni vagy engem megölelni nem tudott. Legtöbbször a babakocsiban feküdt. Még mindig nagyon sokat aludt, jóval többet, mint kellett volna. 2013. júniusában jártam a gyermekorvosnál, akihez akkor még tartoztunk (már elköltöztünk azóta), aki adott nekem egy Omega 3 készítményt. Tudta, hogy kislányomnak milyen problémái vannak, azt mondta, hogy ez az idegrendszert meggyógyítja. Mivel csak 1,5 éves volt ekkor – a készítmény 3 éves kortól javasolt -, azt mondta, hogy csak fél adagot adjak neki, remélve, hogy ez segít. Ahogy adtam neki Nurofen-es gyógyszeradagolóval mindennap, azt tapasztaltam, hogy egy hónapon belül megtanult ülni, majd mászni. Elvittem a Dévény tornára, ahol letettük a szőnyegre, majd legnagyobb döbbenetünkre végigmászta a szőnyeget- oda-vissza. MIndannyian néztünk és csodálkoztunk, kérdezgették, hogy mi történt a gyerekkel és én csak ezt a választ tudtam adni: Omega 3-at adtam neki. Rágni a mai napig nem tud Zs.- ezért volt nagyszerű a készítmény, hiszen neki is be tudom adni.

  Ahogyan a rendelőintézetbe jártunk gyógytornára, kezdett kialakulni bennem az a tudat és érzés, hogy a kislányom beteg. Tornáztatták és közben mondták, hogy a reflexek hiányoznak nála, nem csinálja azokat a mozdulatokat, nem fogja meg a játékot, nem figyel stb. mint más gyerekek. Csak ehhez tudom hasonlítani az érzéseimet:”pokoli”. Nem az a lényeg, hogy mit csinál vagy hogyan reagál egy kisbaba, hanem az, ahogyan a szülő gondolkodik róla és érez iránta. Ebben egyre inkább biztos vagyok. Egészségesen fejlődő gyermekemnél is láttam, hogy meghatározó az én jó gondolatom, szeretetem iránta, az, hogy biztos vagyok abban, hogy ő ártatlan és mindig jót akar, hogy szeret engem. Ha nem bízom a gyermekemben, nem fejlődik megfelelően. A Dévény tornára úgy érkeztem meg, mint egy olyan anya, akinek betegséggel küzdő gyereke van. Nagyszerűnek tartom, hogy a programjukban szerepel “a betegségtudat megszüntetése”. Elsőként ezt tisztázták velem, hogy a gyermekem nem beteg, hanem izomtónus-eloszlási zavara van és helyre fog állni. Az Omega 3 készítmény nagyon sokat segített abban, hogy ezen az állapoton Zs. túljusson.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: