8 évesnek lenni

Sokat törtem a fejemet, hogy hogyan is foglaljam össze az elmúlt éveket.

LucaNekünk a születésnap, nemcsak a születés ünnepe, az Élet ünnepe. Minden év március 28-a egy csoda számunkra. Nem tudok nem vissza gondolni, ennek a napnak minden nehézségére, bújára, történéseire. Biztos vagyok benne, hogy minden édesanya átéli újra, eszébe jut a nap, mikor gyermeke megszületett. Emlékezés, kicsit szomorúsággal vegyülő emlékezés a miénk, de ha a végkifejletet nézzük, azt gondolom, nagyon szerencsések vagyunk. 8 éves, másodikos, a 8 évesek minden örömével, gondjával, bajával. Egész életét meghatározta eddig, hogyan született. Azóta a pillanat óta, hogy megmentették az életét a Cerny mentő fantasztikus orvosai, munkatársai, folyamatosan dolgozott, harcolt, küzdött. Még a nyári szünetben is. Nincs pihenés, hiszen egy olyan iskolai rendszerben kell teljesíteni, ami nem ilyen gyermekekre van kitalálva. Költői kérdés, de akkor milyenekre? Normálisabbakra, tökéletesebbekre? Mi az hogy tökéletes? Kinek mit jelentenek ezek a szavak? Hiszen minden gyermek a maga módján, az ő személyisége, tehetsége, muníciója, tudása alapján állja meg a helyét. Az lenne a cél, hogy az ő fejlődési ütemében juthasson el oda, ahova szeretnénk. Rájöttem, hogy nekem Ő így tökéletes. Sokáig tartott míg ezt megértettem, elfogadtam. Most már eljutottunk oda, hogy nem harcolunk, ilyenek vagyunk oszt kész. Megyünk a Pedagógiai Szakszolgálat vizsgálatára, mert a mai iskolai rendszer nem tud papír nélkül integrálni. Szomorú valóság… (Elnézést előre is a tanító néniktől, nem ők tehetnek róla tudom.Ők tudnak, csak papír nélkül nem lehet.)

Milyen most Ő, aki ledöntött minden “beteljesítő” jóslatot:

IMG_0983Végtelenül cserfes, játékos, jókedélyű kislány. Akinek a szemében mindig ott az izgalom, és kicsi szorongás is az új helyzetektől. Aki ha bátorítást kap, szárnyal és megdönti a saját maga korlátait is.

Olyan kézügyessége, finom motorikája van, hogy eszembe jut, mikor szorosra zárt ujjait hosszú hónapokig hajtogattam, minden nap sokszor és el nem tudtam volna képzelni, hogy rendesen is tudja majd használni, és megtanul vele fogni és lám kézműves szakkörre jár.

Nagyon mozgékony, 3 éves kora óta két kerekűn biciklizik, most a görkorcsolya a sláger. Szeret a szabadban mozogni, kirándulni.

Imádja az állatokat, ha tehetné a lovardában aludna kint a szénán a lovakkal, cicákkal, kutyákkal. Állatorvos szeretne lenni. Mi támogatjuk ebben. 🙂

Szereti a zenét, énekel, és apukája jóvoltából kétnyelvű.

Hihetetlen csápjai vannak az emberekhez, megérzi a másik lelki történéseit, bánatát, gondolatait. Jó emberismerő. Igen 8 évesen. Ma újra elámultam, amikor a lovasterápián tanúja lettünk egy nagyon nehéz, anya-gyermeke helyzetnek. Sérült kisfiú jött először az édesanyjával, sokat sírt, végül lekéredzkedett a lóról. Édesanyja elszomorodott, ennek megfelelően beszélt a kisfiúval. Az én lányom felhozta az autóban a témát, és elmondta: „Anya az volt a baj, hogy az anyukája nem értette meg, hogy a kisfiú félt, ezért nem akart lovagolni, nem szabadott volna vele így beszélni”. Nem értette meg… hát igen.

Mindenféle környezetben védőszárnyai alá veszi a kicsit Más pajtásait, barátait. Valahogy mindig tudja, hogy kinek kell a segítség. Szeret segíteni. Itthon is.

Állandóan alkot valami újat, szeret rajzolni, festeni.

Néha dühös a világra, szerintem magára is 🙂 , az akarat, dac előtör időnként egy forrongó vulkán formájában, de hiszem, hogy ez segítette az élete kezdetén is. Nehogy már feladjuk… Hát ezt mi is szenvedjük otthon, de jó is most erre gondolni. Persze ott abban a helyzetben nem így gondolom. Nagyon fel tudja bosszantani a családtagjait.

Testvérével véd és dacszövetséget alkot, szereti, szereti, de rendezi, felügyeli is. Hiszen ő a nagyobb, na. Ne felejtsük el.

Hirtelen ennyi jutott eszembe. De elég is talán. Egy középsúlyos oxigénhiány után, sok-sok évi küzdelem után, köszönjük így vagyunk. Jól, boldogan, szeretettel.

V.N.Réka

1 hozzászólás (+add yours?)

  1. Bérces Ágnes
    Már 28, 2017 @ 19:07:11

    Boldog szülinapot a kis küzdőnek! Egyszer minden a helyére fog kerülni! 🎂😊💕

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: