Egy gyógytornász munkája az I. számú Gyermekklinika Koraszülött PIC osztályán

  Az elmúlt évek tapasztalatai, azt mutatják, hogy az osztályunkon kezelt gyermekek szüleinek nagyon nehéz eligazodni a ma rendelkezésre álló korszerű terápiák, gyógytorna módszerek és korai fejlesztések rengetegében.

gyógytorna  A szülők  – nap, mint nap-  félelemmel  lépik át a koraszülött osztály küszöbét, várva a napi „helyzet jelentést” gyermekük aktuális – hol jobb, hol rosszabb-egészségi  állapotáról. A szülők először itt, ebben a még sokszor kritikusnak számító időszakban találkoznak először  a gyógytornásszal és beszélik át a  mozgás terápiát, mely gyermeküket, a stabilizálódást követően érinteni  fogja. Már ekkor számos kimondott vagy kimondatlan kérdés és félelem kavarog a szülők gondolatai között. Ezért fontos már a legelején egy jó kommunikációs csatorna kiépítésére törekedni a szülő és a gyermeket ellátó team között. Ahol a szülő felmeri tenni kérdéseit, és mi is megismerjük az ő aggályait. Kiemelkedő fontossággal bír, hogy a szülők, kérdéseiket, a gyermeküket kezelő csapat tagjainak tegyék fel és ne az internetről, mások elmondásaiból, hallomásokból értesüljenek a lehetséges ellátási, fejlesztési, rehabilitációs és egyéb lehetőségekről.

  A szülő kérdésire a legpontosabb, naprakész választ a gyermekét ellátó szak személyzettől kapja, mivel ők vannak vele a nap 24 órájában, nekik van vele a legtöbb tapasztalatuk. Mivel mindnyájan tudjuk, hogy nincs két egyforma eset, ezért nem lehet a terápiákat, módszereket sablonként a gyerekekre erőltetni.

  Osztályunkon nagy gondot fordítunk, a gyermekek egyedi terápiás igényeinek a kielégítésére, orvosi, ápolási és rehabilitációs szempontból is. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezekben, a nehéz időkben nemcsak a gyermek, hanem a szülők is kellő figyelemben részesüljenek az ellátó személyzet részéről. Hisz egy sikeres komplex terápia csak így valósulhat meg.

gyogytorna1

  Az osztályon kezelt gyermekek szüleinek számos lehetősége van egyéni gyógytornán való részvételre. Minden nap megfigyelhetik, illetve aktív részeseivé  válhatnak gyermekük gyógytornáztatásának. Megtanulhatják a gyermekük egyéni gyógytorna programjának gyakorlatait, fogásait. Az itt tanultakat a szülő hazaadás előtt gyógytornász felügyelete mellett végzik, míg kellő jártaságot nem szereznek a gyakorlatok kivitelezését illetően, illetve részt vehetnek az osztályunk Hazaadó ambulancia nevű programján, mely a szülő gyermek kapcsolat harmonikus működését „tanítja”.

  A gyermekek mozgás programját nyomon követjük, illetve módosítjuk, szükség esetén kiegészítjük új gyakorlatokkal, a rendszeres kontroll vizsgálatok alkalmával.

  A szülők szükség esetén, ha elbizonytalanodnak az otthoni  mozgás terápia során, vagy kérdésük  merül fel,  bármikor kérhetnek segítséget, ilyenkor soron kívül kapnak időpontot személyes konzultációra, illetve már a megkeresés során próbáljuk orvosolni a problémát, figyelembe véve a megkeresés módját.

  Egy számomra kedves idézettel szeretnék búcsúzni a kedves szülőktől és az olvasótól, mely szerintem a gyógyulás legalapvetőbb elemét fogalmazza meg, a szeretetet és a feltétel nélküli elfogadást:

 „ A pozitív érzelmek jobban gyógyítanak, mint bármilyen csodacseppek”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ferenczné Simpf Orsolya

gyógytornász

I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Képek:

http://www.ihcdubai.com/paediatric-physiotherapy/

http://www.babyphysio.com/main_neuromotor_uk.html

1 hozzászólás (+add yours?)

  1. Helfné Szabó Zsuzsanna
    nov 20, 2013 @ 20:22:40

    Minden Családnak – akikre sajnos a sors szintén azt osztotta, hogy gyermekük oxigén hiányosan született – csak javasolni tudjuk, a cikkében leírtakat! Beszéljenek a kezelő orvosokkal, a szak személyzettel. Vegyék az időt és fáradságot (bár ilyen esetben ez a megfogalmazás szerintem egyáltalán nem helyes, mert gyermekünkre semmi sem idő és fáradság!), tanulják meg a gyógytornát és alkalmazzák a hazatérés után is. Fontos a folytonosság, kitartás, a folyamatos kontroll és, hogy ne adjuk fel! Kislányunk oxigén hiányosan született, többszöri sikertelen intubálás után szállították a SOTE 1.sz Gyermekgyógyászati Klinika PIC osztályára, ahol hipotermiás kezelésben részesült. Mi nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert hála a gondviselésnek és a kezelő orvosoknak eddig semmi maradandó károsodás nem mutatkozott (1,5 éves). A hazaengedés után is folyamatosan, napi többszöri rendszerességgel folytattuk a gyógytornát és rendszeresen jártunk vissza kontrollra, ahol nem csak az állapotát vizsgálták, de mindig tanultunk új gyakorlatokat és minden kérdésünkre választ kaptunk. Ez úton is köszönjük a PIC osztály dolgozóinak és Orsolyának a szakszerű, emberséges és odaadó munkájukat! Minden hasonló helyzetben lévő Családnak kitartást és sok erőt kívánunk! Helf Zsófi és szülei.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: