Fejlesszünk otthon?! És ha igen, hogyan?

Már régóta tervezem megírni ezt a bejegyzést, hiszen sok  kérdés hangzik el az otthoni torna, “tréning”-ek kapcsán, hogy kell-e ez, szenvedtessük-e, avagy hagyjuk békibe azt a gyereket, had élje a maga kis életét.

Bevallom, én is bajba voltam, mivel teszek jobbat, ha folyamatosan megfeleltetem, kínozom, vagy ha hagyom, fejlődjön a maga ütemébe, végül is járunk Dévényre, neurológushoz stb.

Másrészről azt szakemberként is gondolom, hogy egy születéskori negatív háttérrel, egy rossz kezdéssel, nem megengedhető, hogy majd fejlődik, ahogy akar, mert mindig ott lesz, a ha…Ha csináltuk volna, ha…Lehet, hogy így sem akkor éri be a többieket, mint az átlag, de legalább mindent megtettünk. Ebben talán egyetérünk. És itt jön a DE, minden gyermek egyéni és megismételhetetlen, valamilyen okból, céllal jön a világra, ezért meg kell találni a Neki megfelelő, fejlődését leginkább szolgáló terápiát, fejlesztő és gyógypedagógia módszert, mert az hogy heti 8-10 helyre rángatjuk el, nem biztos, hogy hosszú távon kifizetődő.

Minden terápia, fejlesztés mellett annak a babának leginkább az anyukájára, az Ő meleg kezére van szüksége, ami sokszor hatékonyabbá tesz bármilyen terápiát.

Nézzük mi anyák és persze apák, és nagyszülők stb. mivel segíthetünk csemeténknek:

Hintázzunk!

Hintáztatás lebegő ültetésbenHát ezt remélem, már mindenki tudja. A hinta nagyon fejleszti az egyensúlyérzéket, jó hatással van az idegrendszer érésére, fejlődésére, erősíti az izmokat, fejleszti a térbeli tájékozódást, mozgáskoordinációt. A hinta, főleg ha felveszi az anyaméh formáját, nyugtató hatással van a babára, segíti a testkép, testséma helyes kialakulását, hozzásegíti a mozgások indításához, és megállításának megtanulásához, és nem utolsó sorban szórakoztatja a babát. Rengeteg hinta kapható, van amibe ülve és fekve is elhelyezhető a baba, de akár egy hintaágy is szóbajöhet, ha van otthon. Hintázás közben rengeteg ének, mondóka tanítható, szeretni is fogják, már az egészen picikék is. Ide kívánkozik, hogy a pár hetes bébik ellenkezhetnek, ami jogos is, sokszor nem érzik biztonságban magukat benne, ilyenkor váltsuk ki egy klassz hordozó kendővel, hiszen magunkon is ringathatjuk, Nekik még szükségük van az anyjuk melegére. Ha már nagyobb a csemeténk, a hinta forgatásával, illetve ellökésével lehet variálni a hintázás amúgy nagyszerű élményét, vagy talpát érintve, motiválni, hogy Ő maga lökje el magát. (A képen látható módon, csak akkor hintáztassunk, ha előtte orvos, védőnő, gyógytornász, konduktor bemutatta a gyakorlatot.)

Masszírozzunk!

A masszázs ősidők óta egy jól bevált, nyugtató, elcsendesítő mozdulatsor, mely egyes országokban szinte a csecsemőgondozás része. Talán nem is fejeztem jól ki magam, mert minden kultúrában benne van (gondoljunk csak a pocak masszírozására egy hasfájós csecsemőnél), csak tradícionálisan, felépített tematikával főleg Indiában, Thaiföldön avagy a svédeknél stb. terjedt el.

Többet jelent puszta testi örömnél,  a baba teljes testi-lelki és szociális jólétét is megalapozza, hiszen az anya érintésén keresztül hat a lélekre, hogy fontos vagyok, hogy bízhatok, hat a kapcsolatokra, hogy figyelnek rám, hogy gondoznak, hat a beszédkézségre, hogy dajka nyelvvel vagy énekekkel, de beszélnek hozzám, mondókáznak. Ismét itt a kötődés, a masszírozás elősegíti, mélyíti a köteléket a baba és anyukája között.

A babamasszázs jótékony hatása végeláthatatlan a szervezetre is, stimulálja a bőrt, a légző keringési rendszerre jó hatású, felpezsdíti a nyirokkeringési rendszert, javítja a vérkeringést, az emésztést, segíti az immunrendszer működését, az érzék-szervek és az izomrendszer fejlődését. Tapasztalható hatása van a nehéz születések utáni stressz oldásában, emlékek, élmények feldolgozásában a babánál, és pont az érintés révén az anya emlékeinek feldolgozásában is. Ezeken túl hat még az anya tejtermelésére, mert a csecsemő érintése révén oxitocint szabadít fel.

Ma már több fajta masszázs létezik, indiai babamasszázs, thai- babamasszázs. Mindegyik közös célja a csecsemő és anya jóléte, kapcsolata, míg az egyik gyúró, simogató mozdulatsorokból áll, a másik a különdöző energiapályák mentén úgynevezett akupresszúrákkal dolgozik. Érdemes ellátogatni egy-egy tanfolyamra, amelynek keretében megtanítják a szülőket arra, hogy hogyan és mikor masszírozzanak otthon.

2013-05-30

Rendszeresen masszíroztam mindkét gyermekemet, kb. 8-9-hónapos korukig, mert addig engedték, és a tapasztalat az, hogy többszörösen megtérül. Később is szeretni fogja,  majd ez 2-3 évesen visszatér. Mindig fejembe van egy gondolat, amit Dr. Bagdy Emőke mondott egy előadáson: “Minden ami örömet okoz, bekapcsolja agyunkban az ún. örömközpontot. Ennek izgalma örömhormon, azaz endorfin felszabadulásához  és az immunrendszer erősödéséhez vezet. Az örömteli események, mint a nevetés, társas együttlét, szeretet különböző kifejezési formái, mint simogatás, ölelés, kellemes érintések, önfeledt állapotok kincset érnek. A pozitív stressz mindig úgy hozza izgalomba szervezetünket, hogy közben örömhormonjaink és immunrendszerünk aktiválódása “ölelő karként” vigyáz ránk! ” Mindig azt mondja, hogy tessék sokat vakarni a hátát szeretteinknek, mert így erősítjük az immunrendszerét.

Énekeljünk, mondókázzunk!

Talán ezzel sem mondok újat, előttem már rengetegen leírták, és csinálják, gondoljunk csak a Kerekítő, Ringató és egyéb foglalkozásokra. Inkább azért vettem ide, mert már egész pici kortól kezdve tehetjük, akár már a PIC-en is, ha nem vagyunk félősek, szemérmesek. Énekeljünk, mondókázzunk a babának, illetve használjunk zenéket, nem feltétlenül csak a babazenét, ki lehet tapasztalni, melyik baba mit szeret. A zene nagyon jó hatású a gyermekek fejlődésére, olyan rezgéseket kelt, amelyek pozitív hatásúak az agy fejlődésére, idegrendszerre, és ennek számos kutatása van már. A legismertebb főleg Mozart zenéje, de én azt gonodolom, minden amit szívesen hallgat anya és gyermeke jó lehet. Ez is fejleszti az érzékelést, értelmi fejlődést, idegrendszert stb.

Guruljunk labdán vagy hengeren!

Viszonylag nagyobbacskáknak való kb. 4 hónapos kortól, és tulajdonképpen azt a célt szolgálja, hogy fejlessze a baba mozgását, egyensúlyérzékelését, illetve feszes babákat nagyon jól lazít, nyitható a tenyerük általa, tapintást, érzékelést fejleszti, ritmusérzékre, koordinációra jó hatással van. A felfújható hengerrel egy 7-8 hónapos gyakorolhatja a kitámasztást, illetve lábaival elrugaszkodást, ami mind jótékony a későbbi mozgásfejlődésre. Kukucskálásra is kiváló, átlátszó volta miatt.

Henger

Tornázzunk!

Nem kell a legbonyolultabb tornamutatványokra gondolni. Ha minden nap csak átmozgatod a kezeket, lábakat játékosan, mondókázva, énekelve, az egy klassz közös program is lehet akár, egy kialakult és megszokássá váló közös foglalkozás. Általában a fejlesztő pedagógusok, konduktorok számos gyakorlatot szoktak mutatni otthonra, amit az anya végez a babával, és ezek beépítése ésszerű keretek között szerintem nagyon jó. Mi rendszeresen kb. napi 3-szor tornáztunk, és jól beilleszthető volt a napi életbe. Ilyen egyszerű dolgokra is gondoljatok, minden torna végén végig nyitogattam, masszíroztam az ujjait, tenyerét (nagyon feszes volt, gyakorlatilag feje mellé nem lehetett a kezeit rakni), és az ő tenyerével simítottam végig az én kezem, megmutatva a simogatást, és hasonlók.

Ha gyógytornászhoz jártok, ő számos gyakorlatot megmutat Nektek. Bárki, akinek kérdése van evvel kapcsolatban szívesen rendelkezésére állok, illetve találtok itt is hasznos információkat.

Otthoni tornaOtthoni torna

Kéz manipuláció fejlesztése, vagyis mit adjunk a kezébe?

Az első hónapokban olyan tárgyakat, játékokat válasszunk, amik könnyen megfoghatók, például egy kendő, puha plüss anyag, olyan csörgő aminek vékony, könnyen megragadható a foganytúja. 2 hónaposan főleg nézeget, figyel, követ a tekintetével, de már-már próbálkozna odanyúlni. 3-4 hónaposan biztosan odanyúl, kezébe adott tárgyat megfogja. Megint kitérnék a labdára, hiszen a két kéz koordinációjától kezdve, a fogásban, ujjak nyitásában sokat segít, főleg, ha találtok rücsköset is (DM-ben). Nagyon jó görgetni a kezein, ujjain, nagyon szeretik, és rengeteg idegvégződést stimuláltok ezzel. Nem kell a legdrágább, legszuperebb, minél egyszerűbb, annál jobb.

Hasra fel!

Lehetőségeihez mérten, legyen a nap 48 órájában hason. Ezt egy konduktor mondta mindig nekem, persze, gondoltam könnyű mondani. Végül sokat volt hason, de ez persze számos helyzettől függ, milyen az általános állapota, gyógyszereket kap-e, és még sorolhatnám. Ha lehet, akkor tényleg legyen sokat. Ebből a helyzetből indul ki az összes helyváltoztató mozgás és így erősödnek a nyak és hát izmai. Az első alkalmakkor érdemes énekelni hozzá, vagy mondókázni (nálunk a “gyerekek szeretik a perecet” és “hej vargáné” vált be), később már várni fogja, a megszokott nótát és egyebet. Majd kiegészíthető persze mindenféle ösztönző képpel, könyvvel, játékokkal, ami motiválja, mert nem csak a hason-lét lényeges, hanem hogy fel is emelje a fejét, oda is nézzen és tartsa is meg.

Hason DSC02120

Ha van egyéni, jól bevált, saját magad által kitalált gyakorlatod, fejlesztő játékod stb, írd le nekünk, talán másoknál is beválik, más családoknak is segít!

V.N.Réka

Források:

http://www.magye.hu/

http://www.babycenter.com/0_the-mozart-effect-classical-music-and-your-babys-brain_9308.bc

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: