Végre otthon!

A legtöbb család életében eljön végre a pillanat, mikor hazavihetik a gyermeküket a kórházból. Izgalmas és egyben félelmetes is lehet, hiszen újdonsült szülőként, hátunk mögött egy nehéz kezdettel, számtalan kérdés fogalmazódhat meg bennünk, hogy jól csináljuk-e, szorongás, de egyben hatalmas öröm is, hogy végre itthon lehetünk.

Igyekeztem összeszedni néhány gyakori témát egy-két szempont alapján, ami segítséget jelenthet az újdonsült családoknak:

Napirend fontos avagy sem

Miután hazaérkeztetek a kórházból, a legnehezebb Nektek és a babának is átállni az otthoni környezetre. Itt minden más, mint ami bent volt a kórházban, nincsenek fények, nincsenek zajok, nincs jövés-menés. Sok babának nehézség lehet, ettől a megszokott környezettől való elszakadás. Jó tanács, hogy ne szeparáld el, ne rakd be az ágyába, ha szeretnéd akkor csak éjszakára. Próbáld otthon is tartani a kialakult napirendet, amit megszoktatok, de legyen a legtöbbet Veletek. Hiszen most amellett, hogy az otthoni hangokhoz, és környezethez is alkalmazkodnia kell, Nektek együtt is össze kell hangolódni. A babák nagyon simulékonyak, de sokszor, azok a babák, akik szenvedői is voltak a szülés utáni kialakult helyzetnek, nehezen viselik a változást, a megszokottól való elszakadást. Ezért légy türelemmel hozzá. (Ennek elősegítéséről lásd lentebb.)

Szoptatásról

SzoptatásIdeális esetben már úgy jöttök haza, hogy szépen szopizik, vagy lehet kiegészítésre szorul, de a legtöbb  intézményben általában támogatják a szoptatást. Vannak esetek, amikor nem zajlik minden ilyen könnyen, és szükség lehet segítség kérésére. Ne habozz, ha úgy érzed elakadtál valamiben, kérd a gyermekorvos, védőnő, vagy szoptatási tanácsadó segítségét.

Alapvető megfontolások mielőtt azt gondolod, nem elég a tej:

ha 6-8 nedves és 3-4 székletes pelenkája van,

ha ha hetente 100-150gr-ot gyarapszik, illetve havonta hízik 450-500gr-ot, de egy idő után lelassul a gyarapodás, illetve stagnálhat is, nem baj, nem kell azonnal megijedni,

ha békés, nyugodt, kiegyensúlyozott baba, láthatóan jól, fejlődik, mosolygós. A témában számos információt találsz még itt.

Baba ápolása, gondozása

A legideálisabb esetben már úgy érkeztek haza, hogy bent már fürdettétek, gondozhattátok a babátokat, így ha marad kérdés bármivel kapcsolatban az megbeszélhető a hazamenetel után kiérkező gyermekorvossal, védőnővel.

Az egyik fő probléma a baba öltöztetése szokott lenni, sokszor magam sem tudtam eldönteni, adjak-e még rá vagy sem. A legjobb módszer ennek eldöntésére, hogy amibe Te öltözöl, azt adod a gyermekedre is. Egész pici babák sokkal fázósabbak, hőérzetük még nem igazán kifejlődött, ezért rájuk érdemes egy réteggel többet adni, minnt ahány rajtad van, illetve mindig legyen nálad takaró, esővédő minden eshetőségre felkészülve. Sapkára télen-nyáron szükség van. Télen mert hideg van, nyáron mert védenünk kell a nap erős sugarai ellen.

A lázmérés megint egy sarkallatos kérdés, sokan használnak fülhőmérőt, és egyéb különböző testtájakon használatos lázmérőket. A csecsemőknél popsiban mérünk minden esetben, amiből le kell vonni 0,5 fokot. Sokszsor vita tárgyát képezi ez is az anyukák körében. A fülhőmérőt nagyobb gyermeknél ajánlatos, avagy szükséges bevetni, abból már léteznek elég pontosak is, érdemes letesztelni őket, hogy nagyjából tudjátok mennyi eltéréssel mér avagy nem. Lázcsillapításról egy klassz összefoglaló itt.

Amint tehetitek menjtetek a levegőre! A séta főleg Nektek kell, kicsit lazulni, kizökkeni a malomkerékből, de persze egyre fontosabb lesz a babának is, később már várják, és jól beilleszthető a napi tevékenységekbe. Vannak babák akik nem szeretnek babakocsizni, őket jól megválasztott hordozóval (hordozókról itt) vihetitek ki a szabadba. És mégis mikor? Mivel már úgyis hazahoztátok a kórházból, illetve megjártátok vele “Tolnát-Baranyát” (a különböző vizsgálatokat, neurológiát stb. értem alatta) nem szükséges kivárni az előírt időket. Ma is tartja  a szakma, hogy nyáron 2 hét, télen 4-6- hét a levegőzéshez való szoktatás, és a levegőztetés. Ha az első jó pár hetet amúgy is bent töltöttetek a kórházban, már  nincs jelentősége. De, ha kissúlyú is a babád, illetve koraszülött volt, érdemes óvatosabbnak lenni, az immunrendszerük, fertőzésekre való hajlamuk sokkal nagyobb, mint időre született társaiké. Arany szabály, szeles és ködös időben csak rövid legyen a kint tartózkodás, illetve -5 fok alatt is csak ha muszáj, 0 fok felett órákat is kint lehet tölteni.

Látogatók és a család

Teljesen természetes, főleg egy nagyon hosszúra nyúlt kórházi (PiC-en) tartózkodás után, hogy a család minden tagja kiváncsi a jövevényre. Ilyenkor aztán csőstül jönne mindenki. Érdemes megértetni a szűkebb családdal is, hogy a babának is szüksége van az átállásra, hogy alkalmazkodjon az új környezetéhez, életteréhez, illetve hogy a kis család megszokja egymást, a kötődés köztük erősödjön, egymásra hangolódjanak. Jó ha beosztjátok, melyik nap, melyik nagymama, családtag jön segíteni, ebédet főzni stb. Influenzás időszakban legyünk keményebbek, tényleg csak az jöjjön, aki nem beteg. Mindenki csak tiszta kézzel nyúljon a babához.

Kötődés elősegítése

hordozásA születés utáni elszakadás megviseli az anyát és a babát is. Sok PIC-et megjárt csecsemő szülője, anyukája érzi, hogy gyermeke érzékenyebben, szenzitívebben reagál helyzetekre, amire az átlagos babák meg nem. Az is tény, hogy mindegyik baba más és más, önálló egyéniséggel, akarattal, de számos szakirodalom van már arról, hogy a születés trauma egy újszülött számára és pláne, ha még újraélesztést is kap, és oxigénhiányt szenved el. A kötődés akár akarjuk, akár nem sérül ezeknél a családoknál, de a jó hír az, hogy helyrehozható, befoltozható, erősíthető. Hogyan?

Hordozd minél többet a babádat, ha szorosan a testedre kötöd, akkor ezzel nagyon sokat teszel nemcsak az idegrendszerének, csípőjének a fejlődéséért, hanem az érzelmi, értelmi fejlődéséért is. Minden babának lételeme a hordozás, amit a mai kultúránk már sajnos elfelejett, régen sokkal többet voltak kézben a gyerekek. Tévhit, hogy az ölbe vétellel elkényezteted, a csecsemő 6 hónapos kora előtt nem tudja manipulálni a szüleit, környezetét, hiszen számára akkor még anya és ő, egy és ugyanazon szimbiózis, nem tudja elválasztani saját magát a mamájától. Ha nem hordozóban, akkor csak az öledben, kezedben, de bátran és sokat ringasd, babusgasd, cipeld, amíg bírod…

Az együttalvást,  szoptatás, sok helyen a kötődés alappilléreként említik, ami lássuk be nem mindig elvárható, pláne ha valami oknál fogva nem sikerült a szoptatás. Ne gondold azt, hogy akkor már nem fog jól kötődni hozzád. Az is elfogadható, ha a család külön altatja a babát, mert abban hisz. Maga a kötődés inkább az anya érzékenységén, és válaszkézségén múlik, hogy hogyan reagál a baba jelzéseire, mennyire szenzitív rá, és mennyire válaszkészen oldja meg az aktuális problémáit. Ismerd meg a babád valódi igényeit, és a legfontosabb szerintem, hogy ebben hallgass az ösztöneidre! Mindegy, hogy én most mit írok, vagy mit mond a szomszéd néni, vagy a védőnő, a lényeg a Te érzéseid, hogyan hallod meg a babád jelzéseit, és hogyan válaszolsz rájuk. A kötődés minősége főleg azon múlik, ki van e elégítve a baba igénye, ha szopizni akar, ha ölben akar lenni, ha veled akar aludni stb. Előbb-utóbb önmaga fog lemondani az anya és apa közelségéről és elindul felfedezni a világot.

És végül, legyél bátor, és higgy benne, hogy Nektek minden sikerülni fog!

” Bármit képes vagy megtenni, vagy álmodni azt, hogy képes vagy; kezdd el. A bátorság különleges erő.” (Johann Wolfgang von Goethe)

V.N.Réka

Kép:

Mariana Kalacheva

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: