Hogyan alakíts ki kapcsolatot a babáddal a NIC/PIC-en?

Minden újszülött egyedi és megismételhetetlen személyiség, aki különleges módon reagál az őt körülvevő világra.  Normál esetben mikor a babáddal vagy, megfigyelheted mi okoz Neki örömöt avagy disszkomfortérzést, hogyan reagál bizonyos ingerekre, szagokra, illatokra, hangokra, érintésekre, mozdulatokra. Sírásával, nyugtalanságával általában jelzi mi az, ami kellemetlen, avagy nem tetszik Neki. Ha nyugodt, éber, általában azt jelenti, hogy elégedett az őt körülvevő világgal, környezettel.

Ha a babád nem a szokott módon érkezett, avagy speciális kezelésre szorul egy neonatális intenzív centrumban, akkor sokszor napok, hetek telhetnek el, míg kinyitja a szemét, és elkezd érdeklődni az őt körülvevő környezet, és személyek iránt. Lehet, hogy a babád nagyon beteg, akkor szüksége is lesz minden energiára, és pozitív érzésre, hogy felépülhessen.

Ahhoz, hogy jobban érezze magát a baba és persze Te is, támogatnod kell Őt, segítened abban, hogy fel tudja Ő is Veled venni a kapcsolatot. Ez az egységetek lesz a kötődés alapja.

Sok olyan dolog lesz, amit lehet úgy érzel, hogy felesleges volt leírni, de nem mindenkinek jönnek magától értetődően dolgok, nem vagyunk egyformák. Igyekeztem úgy összeszedni ezeket a sorokat, hogy színességük, ötleteik jó támpontot adjanak a kezdéshez.

Mindig a babád legyen a fókuszban.

Luca-04-005 Teljesen természetes, hogy a történtek után tele vagy szorongással, feszültséggel, negatív gondolatokkal. El sem tudod képzelni, hogy mi lesz ezután, sokszor a baba állapotának súlyossága sem fogható fel épp ésszel. Fontos, hogy szem előtt tartsd, pozitív érzésekkel menj be hozzá, hiszen Ő csak ezekből tud építkezni, minden gondolatod hatással van Rá is. Sokat segíthet a légzés technika. A  mély ki és belégzés minden esetben segít egy nyugodtabb érzelmi állapotba eljutni, amit akár otthon is gyakorolhatsz. Ha már kezedbe veheted, ne a zörgő – pittyegő masinákat figyeld, néz a babádra, próbáld megfigyelni milyen érzés, ahogyan a kezedben tartod, milyen érzés megérinteni a bőrét, megsimogatni a haját. Raktározd el ezt magadban, hogy otthon is elővehesd, ha elszomorodsz. Ha nem veheted kezedbe, akkor is csak Rá figyelj, próbáld kizárni a gépek idegesítő pittyegését, Ő érezni fogja, hogy ott vagy Vele, ha nem néz Rád akkor is. Hagyd magad mögött a kinti világot.

Tudj meg minden információt a babád egészségével, állapotával kapcsolatban.

Írhattam volna azt is, hogy MERJ KÉRDEZNI! Rengeteg aggodalmat megspórolhatsz ezzel magadnak. Ahhoz, hogy megértsd mire van szüksége a babádnak, milyen kezelést kap, milyen gondozásban részesül, illetve mire lesz majd szüksége. Bátran kérdezz az ott dolgozó egészségügyi személyzettől. Bármilyen nevetségesnek is érzed a kérdésed, tedd fel, maximum nevettek rajta egy jót.

Látogasd a babádat olyan gyakran, amilyen gyakran csak lehetséges.

Minden neonatális centrumnak van egy napirendje, amit nekünk szülőknek fontos betartanunk. Ha az első gyermeked, szerencsés helyzetbe vagy, mert több időt tudsz vele tölteni, mint azok a szülők, akiket nagyobb gyermek(ek) várnak otthon. Nekik külön meg kell szervezni a testvérek felügyeletét, és rájuk is kell időt szakítani, hiszen ők is érzik a megtörtént események hatását.

Figyeld meg a baba jelzéseit.

Ha éppen ébren van, próbálj vele szemkontaktust létesíteni, ha csak egy kis időre is. Segít majd a kötődés megerősítésében, és Neki komfortérzetet biztosít.  Figyeld meg a reakcióit a simogatásra, mikor feszíti meg magát, mikor lesz nyugtalan, mit szeret, ha a fejét, vagy a lábát simogatod, vagy öleled át az ujjaiddal. Minden esetben megnyugtató szokott lenni, ha a hátához teszed meleg tenyered, de kipróbálhatsz apró masszírozós mozdulatokat is. Figyeld meg milyen hangokra, versre, énekre, arckifejezésekre fordítja feléd a fejét, melyek után érdeklődik. Érezni fogod melyiket preferálja jobban. Ha elfordítja arcodról a fejét, azt is jelentheti elfáradt, hagyd hogy pihenjen, ilyenkor pihenj Te is. Alvási fázisa után újra felveheted vele a kapcsolatot.

Babák

Óvd a babát a túlzott ingerektől.

Sok baba (főleg a koraszülöttek), érzékenyek a fényekre, zajokra, érintésekre, ilyenkor a nővérek is sokszor védik őket ezektől a hatásoktól (pl. kevesebb fény stb.). Simogatásoddal, érintéseddel enyhítheted számára a kellemetlen érzeteket.

Beszélj, énekelj, olvass.

A baba számára a Te hangod és apukája hangja jelenti a biztonságot, békességet, amit normál esetben 9 hónapon keresztül hall a pocakban. Semmivel össze nem téveszthető hang ez számára. Bátran próbáld ki hogyan reagál, ha suttogsz, halkan énekelsz, vagy felolvasol neki egy általad választott mesekönyvből. Miután van rá lehetőséged, hogy felvedd, öledbe fektesd, csavard puha takaróba, esetleg pólyázd be (itt megnézhetsz erről egy videót) , vagy ringasd a karjaidban.

érintés

Készíts Róla fényképeket.

Azt gondolnánk, nem illik fotókat készíteni egy ilyen helyen. Pedig a képek sokat segítenek, hogy otthonodban anyatejet tudjál fejni, hogy a családtagok is láthassák a babát, hogy a későbbiekben ezek az élmények feldogozásra kerüljenek. Nem utolsó sorban, mind egy-egy pillanat emlékét őrzik.

Tedd szebbé, otthonosabbá a fekhelyét.

Minden esetben kérdezd meg az egészségügyi személyzetet arról, hogy vihetsz-e Neki apró játékot, rongyit, saját takarót, vagy akár családi fotót.

Luca-04-051IMG_3126

Amelyik centrumban van rá lehetőség, alkalmazd a kenguru – módszert.

A bőr-bőr kontaktus sokat segít a kötődés kialakításában,a babával való kapcsolat megerősítésében. A kenguru módszer röviden annyit jelent, hogy a babát a Te –  de lehet az apuka is – mellkasodra helyezik, jó alaposan bebugyolálnak benneteket és így pihenhettek együtt, ameddig csak lehet.  Jobb lesz a baba oxigénellátottsága, stabilabb a pulzusa, kevesebb stresszjelet mutat, gyorsabban gyarapszik, kevesebbet sír. Kedvezően befolyásolja a szoptatás alakulását, az anyaság érzését erősíti, magabiztosabbá teszi. Bővebben a módszerről.

Vegyél részt a gondozási feladatokban.

Luca-04-056Talán evvel kellett volna kezdeni. Az ott dolgozó nővérek sokat fognak segíteni Neked abban, hogy hogyan működik az osztály napirendje, pelenkacsere, az etetések gyakorisága, mikor vannak vizsgálatok stb. Ne félj kérdezni Tőlük, ha valamiben nem vagy biztos inkább kérdezd meg.

Ha már van anyatejed, és szájon át táplálható a babád, bátran etesd meg, majd későbbiekben kérdezz rá, mikortól szoptathatod.  Ha még nem sikerült anyatejet csiholnod, kérj segítséget, ötleteket, a fejéshez (pl. van ahol használhatod a nővérszobát erre a célra, hogy ne kelljen azért hazamenned), akár egy már hasonlókat átélt, megtapasztalt anyától. (pl. itt: Kis Veréb)

Vedd kezedbe, amikor csak lehetséges.

A bejegyzésben olvasottak egy vezető szerepét tölthetik be, ötletekkel szolgálnak, nem cél az, hogy e sorokat, szóról-szóra kövessük. Egyfajta szemléletet mutat arról, hogy még egy ilyen szigorú higiénés szabályokat követelő neonatális intenzív centrumban is sok lehetőség adódik arra, hogy az elveszett első szenzitív órákat behozzuk.

Hatalmas előrelépés, hogy ma már részt vehetsz a baba körüli teendőkben, gondozásban, hogy ott lehetsz Vele nap, mint nap. Jelenléted, egy csodálatos alapot ad a kapcsolatotoknak, mellyel segítesz babádnak harcolni önmagáért, hiteddel, pozitív gondolataiddal elősegítheted a gyógyulását, támaszt adsz Neki, és nem utolsó sorban sok SZERETET.

V.N.Réka

Ötlet, forrás:

http://www.babycenter.com/0_how-to-bond-with-your-premature-baby-in-the-neonatal-intensi_10300012.bc

http://www.wikihow.com/Bond-With-Your-Premature-Baby-in-the-Nicu

www.marchofdimes.com/downloads/CloseToMe.pdf

Képek:

Saját készítésű képek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: